Niektoré rieky na východe stále stúpajú, Nižnú Myšľu ohrozujú zosuvy pôdy

10.12.2010 Prešov

Košice 10. decembra (TASR) - Hladiny väčšiny vodných tokov východného Slovenska majú podľa aktuálnych informácií od vodohospodárov klesajúcu tendenciu.
Pre vzostup tokov Dolného Bodroga je až do odvolania naďalej v platnosti tretí stupeň hydrologickej výstrahy súvisiaci s rizikom povodní. Nižnú Myšľu v okrese Košice - okolie trápia opätovne zosuvy pôdy.
\"Ak to berieme celoplošne, tak sa situácia po nočnom ochladení zlepšila. Došlo k všeobecnému poklesu vodných tokov na východe Slovenska okrem Latorice a Bodrogu, kde máme stále vzostup hladín, \" informoval TASR Viliam Vološ z košického Odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku.
Z hľadiska hydrologického je podľa jeho slov tretí stupeň povodňovej aktivity na Latorici a Bodrogu, druhý stupeň zostáva na Toryse v Košických Olšanoch, na Olšave v Bohdanovciach a Laborci pri Ižkovciach. V súvislosti s ochranou intravilánov obcí a poľnohospodárskej pôdy prečerpávacie stanice na Východoslovenskej nížine nepretržite prečerpávajú vnútorné vody do vodných tokov.
Vološ pokračoval, že stúpajúca hladina Latorice pri Veľkých Kapušanoch by mala kulminovať a následne klesať k sobotňajšiemu (11.12. ) večeru. V tejto súvislosti sa očakáva aj pokles hladiny Bodrogu. \"Celkovo to uľahčí aj hlavný prítok Latorice. Ondava a Uh poklesá, \" poznamenal Vološ.
Vývoj povodňovej situácie môže podľa slov vodohospodára ovplyvniť aj stav hrádzí na vodných tokoch. \"Terén aj hrádzové telesá sú v tomto roku dosť výrazne premočené, takže či sa niečo v blízkej budúcnosti vyskytne alebo nie, je ťažko predvídateľné. Na všetkých potrebných miestach však v tejto súvislosti vykonávame nevyhnutné úkony, ako i potrebnú prevenciu, \" uzavrel Vološ.
Podľa informatívnej správy košického Krajského úradu životného prostredia o povodňovej situácii, došlo vo štvrtok (9.12. ) v dôsledku zvýšenia hladín spodných vôd a zrážkovej činnosti k zaplaveniu niektorých rodinných domov a priľahlých pozemkov v obci Gyňov, okres Košice - okolie.
V správe sa ďalej uvádza, že v Nižnej Myšli došlo k masívnemu zosuvu pôdy v zastavanej časti obce a narušeniu statiky asi 20 domov.
 

Vyberte región

mark